ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor Hilversummer die politieagent mishandelde | NH Gooi

Voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor Hilversummer die politieagent mishandelde

  • Woensdag 21 augustus om 17:34
  • Noor van Scherpenzeel

Een Hilversummer die vorig jaar een politieagent een harde stomp in zijn gezicht gaf, krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Ook moet hij het slachtoffer ruim 19.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank vandaag besloten.

Agent politie stock algemeen
Agent politie stock algemeen|AT5

De straf is minder dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. De officier van justitie wilde dat de verdachte zeven maanden vast zou gaan zitten. De uiteindelijke straf valt lager uit mede vanwege de 'proceshouding van de verdachte', stelt de rechtbank. "De verdachte heeft op de zitting laten blijken het verwerpelijke karakter van zijn handelen in te zien. Hij heeft spijt betuigd."

Ook heeft de 29-jarige Hilversummer kort na de mishandeling een excuusmail en bloemen gestuurd naar de politieagent. "De rechtbank weegt deze houding van de verdachte mee in het bepalen van de strafmaat".

Agent flink gewond

De man raakte op 14 augustus vorig jaar in een conflict verwikkeld met zijn ex-partner over hun dochter. Hij was erg geëmotioneerd en agressief. Toen twee politieagenten hem kort daarna staande hielden in zijn auto aan de Oosterengweg in Hilversum, wilde hij niet meewerken. Hij liet zijn identiteitsbewijs niet zien toen daar om gevraagd werd en hij wilde zijn auto niet uitstappen.

Hij probeerde zich los te trekken van de agenten, waarop er pepperspray in zijn ogen werd gesprayd. De Hilversummer sloeg daarna één van de ambtenaren in zijn gezicht. Die klap was zo hard, dat de agent zwart voor zijn ogen zag, uit zijn mond bloedde en er behoorlijke gebitsschade aan overhield. 

Twee weken geleden was de rechtszaak. De verdachte vertelde daar dat hij erg bang was dat hij - door het conflict met zijn ex - zijn dochter nooit meer zou zien en dat hij daarom zijn emoties niet meer onder controle had. Ook het slachtoffer was aanwezig: hij zei dat zijn gebit een jaar na de mishandeling nog steeds niet volledig hersteld is. Ook duurde het maanden voordat hij zich weer veilig genoeg voelde om zijn werk te doen. 

Orde en vrede

De rechter oordeelt vandaag dat zij het de verdachte kwalijk neemt dat 'hij zijn opgelopen spanningen emoties, ontstaan in de relationele sfeer, niet onder controle heeft kunnen brengen en dat twee politieagenten daarvan de dupe zijn geworden'. "Zij kwamen slechts om de orde en vrede te bewaren, ook in het belang van de verdachte", klinkt het.

Hij krijgt daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf van 94 dagen opgelegd. 4 dagen heeft hij al in voorarrest gezeten. De andere 90 dagen hoeft hij alleen de cel in als hij zich niet aan een aantal regels houdt. Zo mag hij zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit. 

Een andere regel is dat hij een training moet volgen om zijn agressie onder controle te houden. Verder moet de verdachte ruim 19.000 euro betalen aan het slachtoffer. Een groot deel daarvan moest de agent betalen aan het herstel van zijn gebit. 

Het is niet duidelijk of justitie of de verdachte in hoger beroep gaat. 

Lees ook