ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Hilversum herkent zich niet in beeld van ontevreden ontwikkelaar: "Ongevoelig voor onze verbeteringen" | NH Gooi

Hilversum herkent zich niet in beeld van ontevreden ontwikkelaar: "Ongevoelig voor onze verbeteringen"

  • Gisteren om 16:55 | bijgewerkt: om 20:13 uur
  • Ingmar Meijer

De gemeente Hilversum werkt de lokale projectontwikkelaar Raoul van de Wetering niet tegen. Sterker nog: Raoul weigert zelf steeds zijn plannen aan te passen aan de maatstaven van de gemeente, waardoor ze niet verder komen. Zo reageert de gemeente Hilversum op de aantijgingen aan het adres van de gemeente. “Wij behandelen iedere aanvraag objectief, ook van Makeltrent”, klinkt uit het Hilversumse raadhuis.  

Raadhuis Hilversum
Raadhuis Hilversum|NH Media

Projectontwikkelaar Raoul van de Wetering heeft vrijdag een brandbrief gestuurd naar de gemeente met daarin de boodschap dat hij in het raadhuis tegen een muur van onwil aanloopt.

De bouwprojecten van zijn bedrijf kunnen volgens hem op geen enkele medewerking van de gemeente rekenen. Telkens gaat hij van het kastje naar de muur zonder daadwerkelijk woningen te kunnen bouwen. Die werkwijze van de gemeente om hem jaren in de wachtkamer te laten zitten, is hij helemaal zat.

Maar zo zit de vork totaal niet in de steel, laat de gemeente weten in de beantwoording op vragen van NH. De ontwikkelaar moet volgens de gemeente vooral de hand in eigen boezem steken, want hij is zelf degene die hardnekkig weigert om zijn plannen zo te wijzigen dat er daadwerkelijk iets gebouwd kan worden. 

"Als onze tips over een beter plan consequent niet worden overgenomen, dan blijven die plannen tot afwijzingen leiden"
gemeente Hilversum

“Wij hebben stellig de indruk dat deze initiatiefnemer ongevoelig is voor gegeven aanbevelingen over wat wel en niet passend is in zijn plannen. Als onze tips over een beter plan consequent niet of onvoldoende worden overgenomen, blijven die plannen tot afwijzingen leiden”, laat de gemeente weten.

Kwetsbare delen van de stad

Daarnaast blijkt uit de antwoorden dat Raoul er met zijn bedrijf een handje van heeft om panden te kopen in wat de gemeente ‘kwetsbare delen van de stad’ noemt. Juist om de leefbaarheid te bewaken, gelden hier strengere regels. Daar is de ontwikkelaar van op de hoogte, maar desondanks komt de in initiatiefnemer steeds met voorstellen die niet voldoen aan die regels. Of hij dient helemaal geen nieuwe plannen in.

Wat de gemeente betreft, is Raoul een kind dat alleen de voor hem gunstige kant van het verhaal vertelt. Zo ook bij Het Achterom waar hij met zijn bedrijf 34 woningen en enkele werkplekken wil maken. In het voortraject is opgetrokken met de gemeentelijke afdelingen Stedenbouwkunde en Planologie. Na elf maanden wachten kwam er op advies van die twee gemeentelijke afdelingen ineens een negatief advies.

Lees ook

Maar in het raadhuis heb ze een andere kijk op deze zaak. Voor het indienen van het plan is een gesprek geweest met de betrokken ambtenaren. Hierin zou zijn uitgesproken dat het voorliggende plan geen kans van slagen had. “Dat is per onderdeel gemotiveerd. Daarna is het besproken plan ongewijzigd ingediend zonder uit te leggen waar de eerder gedane aanbevelingen niet zijn overgenomen”, aldus de gemeente.  

En ook bij het plan van de Gijsbrecht van Amstelstraat vertelt Van de Wetering volgens de gemeente niet het hele verhaal. Zijn bedrijf heeft daar een pand in bezit dat al een eeuw oud is en 12 meter hoog. Maar zou daar niets mogen, omdat dit gebouw volgens de huidige regels drie meter te hoog is. 

Boven toegestane hoogte

Maar Raoul mag daar gewoon aan de slag, zelfs boven de 9 meter, zo laat Hilversum weten. Alleen is het volgens de gemeente zo dat de ontwikkelaar fors wil uitbreiden boven de toegestane hoogte. Dat mag dan weer niet volgens de huidige regels. Als de gemeente dat zou toestaan, maakt dat de weg vrij voor andere projectontwikkelaars die hetzelfde willen. 

Dat de gemeente niet meer objectief kijkt naar de plannen van Van de Wetering werpen ze in het raadhuis verre van zich. Hilversum bevestigt dat nieuwe woningen meer dan welkom zijn, maar wel moeten bouwplannen gewoon voldoen aan doelstellingen en regels. 

Met elkaar mooie dingen realiseren, zoals Van de Wetering, wil, ligt zeker nog in het verschiet. Als Raoul met zijn bedrijf volgens de gemeentelijke spelregels speelt en verbeteringen van hun plannen serieus neemt en die vertaalt in een nieuw plan, dan is alles mogelijk, stelt de gemeente. De bal ligt wat Hilversum betreft volledig in de hoek van de ontwikkelaar.