ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent Terug naar toen: Huizen heeft de sterkste korte golfzender van Europa | NH Gooi

Terug naar toen: Huizen heeft de sterkste korte golfzender van Europa

  • Afgelopen maandag om 10:00 | bijgewerkt: om 10:16 uur
  • Petra de Beij

"De draaibare gerichte antenne kan elke willekeurige plaats op aarde met een scherpe bundel bestralen." In november 1937 wordt op een weiland in Huizen de PCJ gedemonstreerd. Een unieke radioantenne, want met deze krachtige korte golfzender kunnen de toenmalige koloniën worden bereikt. Beeld & Geluid viste deze bijzondere beelden uit hun archief. 

Beeld & Geluid

De PCJ is ontwikkeld door Philips. Deze krachtige zender stond eerst in Eindhoven, maar werd verplaatst naar Huizen. Vanuit de Nederlandse Seintoestellen Fabriek NSF in Hilversum werden toentertijd uitzendingen verzorgd voor de Philips Omroep Holland-Indië. Zo konden zonder veel moeite de Nederlanders in de voormalige kolonie bereikt worden. 

Uit de PJC is uiteindelijk Radio Nederland Wereldomroep ontstaan. In Huizen staat, aan de rotonde Gooilandseweg met de kruising Randweg, nog altijd een replica van de antenne-installatie.

Hilversum 600 jaar

Voor de viering van 600 jaar Hilversum dook Beeld & Geluid de archieven in op zoek naar bijzondere beelden over de mediastad. Het komende jaar, elke maandag om de twee weken, laat NH Gooi online en op televisie deze bijzondere beelden zien.

Zo zijn er beelden van de opening van de Beatrixtunnel in 1938, het onthaal van olympisch kampioen Nel van Vliet en het jubilerende radioprogramma Kleutertje Luister. De geschiedenis van Hilversum is tot het einde van het feestjaar 2024 gratis te bekijken in de lounge van Beeld & Geluid.